Stanna inne hela dagen
Hej, idag gjorde jag något märkligt – stannade inne hela dagen; extremt ovanligt för mig, jag skulle tro att det händer cirka en dag vartannat år? Jag är sällan fysiskt sjuk sådär så att jag måste stanna hemma. Kanske var det att jag betalade av ett ocker-lån som snott mina pengar (en dag ska jag skriva om det) och sen var jag lättad och trött? Hela dagen har förstås inte gått än men det kanske är det som är det ovanliga: Jag har bestämt att bli inne och lajva sjukdom?
Såg att jag glömt mina luktärtsskott i trädgården? Måste kanske ta in dem, är de redan döda? Glömde dem i natt. Det ska ha gått ner till tre grader? Vad tror ni?
Har en massa arbete att göra men började i stället rensa i gamla anteckningar på datorn och kände mig överväldigad. Tänkte som vanligt: Vad är detta för tid, vilka är vi som lever nu och gick och la mig och sov.
I alla fall, detta är en bra text av Per Klingberg om de usla och ibland rentav obefintliga ersättningarna inom kulturvärlden. Aftonbladet har så höga arvoden att det liksom känns som ett vanligt arbete och det är bra för alla.
Klingberg skriver:
När Biblioteksbladet frågar Annika Ahlgren, chef för avdelningen för redaktionella tjänster på BTJ, vill hon inte svara exakt på vad man betalar sina lektörer (runt en femhundring per bok är den vanligast förekommande uppgiften) men poängterar att lektören faktiskt får behålla boken.
Att vara lektör för BTJ är att betrakta som ”lite av hedersuppdrag”, något man gör för att man tror på litteraturens kraft och bibliotekens viktiga roll för samhället. Det låter jättefint och jag vet av egen erfarenhet att BTJ har tillgång till många högkompetenta lektörer som tänker exakt så om sitt underbetalda uppdrag. Frågan är väl bara varför de gör det.
Jag gissar att Ahlgren själv har ganska hög lön? Det är just det, de senaste 10-20 åren har fast anställda redaktörer fått ett rejält lönelyft – liksom många andra svenskar, men frilansarvoden har ofta stått still. Hur kan kulturvärldens fast anställda ha fått allt högre löner men frilansare i vissa fall inga höjningar? Vissa redaktörer engagerar sig och försöker få upp arvoden; de jag arbetar för, men andra jag har arbetat för har ibland varit personer med högt tonläge när det gäller allehanda sorters rättvisa men försöker ändå ge så lite som möjligt till sina frilansare.
Idag finns en text i HD-Sydsvenskan, av mig, om familjen i Eslöv, där föräldrarna tycks ha plågat en flicka genom att bland annat tvinga i henne ättika – vilket gett henne skador för livet. Det är inte alltid enkelt för omvärlden att veta om barn far illa på grund av sina föräldrar eller andra vårdnadshavare. Dels är barn lojala med sina föräldrar och dels har de inget att jämföra med angående hur vårdnadshavare bör vara. Men, det finns undantag och sådana är 1) när barn konsekvent hålls avskilda från övriga samhället och 2) när det finns omfattande kroppsskada. I sådana fall är det märkligt att samhälle och civilsamhälle inte reagerat.
I samband med att jag skrev texten läste jag en artikel av några läkare om hur man skapar samhällen med så få mord på barn som möjligt. Pengar, ett rikt samhälle, högt BNP, räcker inte i sig för att det ska bli ett barnvänligt land utan viktigt är uppgörelser med sexualmoralistiska, konservativa, normer; som att föda barn utanför äktenskapet eller att vara ensamstående förälder och en kvalitativ och uppsökande barn- och mödravård.
Hej så länge.
Jenny
ps. tack alla som prenumererar, ni är en stor hjälp.